måndag 31 maj 2010

Tråkit men så är det!

I dag ställde jag mig på vågen. Det var ingen rolig historia kan jag meddela. Men det är inget att deppa ihop för. Jag hadde tänkt att köra åt fakir hållet & se om det ger lite bättre resultat. Idag börjar jag om & jobba igen käns kul. Jag har till & med fått mer tid sen sist jag jobbade inte illa!

Men nu ska jag göra mig i ordnig för dagens äventyr ha det fint



♥Beatrice♥

söndag 30 maj 2010

Fryst Cheesecake

Idag hadde vi middagsfrämande & då blev det denna underbara Cheesecake till efteret! Jag hadde hallon & blåbär som smaksättnig. Rekomenderar den varmt!


4 dl vispgrädde
400g philadelphiaost
1dl sukrin
4 ägg
0,75 tsk äkta vanilj

Förslag till smaksättnig
*2 msk flytande citronsaft
*2 dl hallaon & blåbär
*2 dl jordgubbar

Gör så här
Della äggen. Lägg äggulorna i en bunke & äggvitorna i en annan.
Vispa ägguloran,sukrin & vanilj till en porösblandnig.
Vänd ned philadelphiaost i äggsmeten. Rör ihop till en jämn smet.
Lägg i smaksättnig i smeten.
Vispa grädden hårt i en separat bunke. Rör ned i övriga smeten. Rörihop till en jämn smet.
Vispa äggvitoran till ett hårt skum. Du ska kunna vända bunken upp & ned utan att den riner ner.
Rör försiktigt ned äggvitorna i den övriga smeten. Använd INTE elvisp.
Häll fyllningen i en form med löstagbara kanter ställ i frysen i mist 5 timmar.
Ta ur kakan 15-20 minuter i rumstemperatur före servering.

Glöm inte av din mamma

Glöm inte av din mamma i dag! För det är morsdag i dag. Du behöve inte nödvändnigs vis ge henne nått. Men bara säger några snälla ord. Det är mins lika mycket värd som en present!


Så grattis på morsdag alla mammaor!



♥Beatrice♥

Kryddsmör

250g rumstempurerat smör (är lättare att arbeta med då)
1tsk cironsaft
salt
peppar

Smaksättnig
1,5 dl färsk (flyst går bra) persilja

2-3 pressade vitlökar
vitlökspullver

Gör så här

Skiva smöret och lägg i en bunke tillsätt citronsalt, peppar. Blanda i hop, smaksätt med önskad samksättnig. Lägg smöret på smörpapper. Vik över pappret och pressa med handen så smöretformar sig som en rulle. Lägg i kylen. Skär i slantar när den har stelnat. Förvara i burk med tätslukande lock i kyl eller frys

Tips! Om du förvarar ditt kryddsmör i frysen  så ta fram den i god tid.

Böcker

JAG Har beställt 2 st Böcker i Dag














Salig Blandnig
Av: Renee "Voltarie










Raw Delight
Av: Erica Palmcrantz Aziz, Irmela Lilja


Inann JAG började Med LCHF sa Låg rå mat MIG varmt OM Hjärtat snabb DET DET gor NOG Fortfarande snabbt in en Helt Annan Nivå Än förr. Renee: s matfilosofi levde JAG in Mer nar Eller Mindre JAG väntade min son. Ska bli spännande och se VAD Bada böckerna harmoni FÖR spännande resept.

Män nu Har JAG varit uppe aldeles fiende Länge igen!



♥Beatrice♥

lördag 29 maj 2010

Irriterande!

När jag och sonen var och handlade här om dagen i en matafär nära oss så skulle jag handla äkta vaniljlpulver. Men dom hadde tydligen slutat med den!!!??? Hon skulle kolla om det fans hoss nån annan tillvärkare. Inte mer med det. Idag när vi var och handlade i stan efter loppisen. Så tänkte jag handla Äkta vaniljpulver för dom har hafft det förrut. Men dom hadde också tudligen slutat med den. Och eftersom vi bor i en liten stad så måste jag beställa dejävla vaniljpulvret för jag bettalar inte 19 kr för en vaniljstong. Och dessutom så de märken vi har här i stan fins det inget ekologiskt. Nä jag säger då bra det. Vist det kan vara mysigt att bo i en lite stad. Men om man läser om nått i en tidnig som man skulle vilja pröva så tar det en evighet innan de tar sig hit!! Ja ja nog gnällt. Nu ska jag ta och beställa vaniljpulvret & jag ska då beställa 4 st så jag har ett tag i alla fal.













♥Beatrice♥

Morsdags middag

I morgon så är det morsdag. Och vi ska bjuda våra mammor på middag som jag har nämnt. Till huvudrätt blir det fyld fläskfile bearnaise sås (potatisgratäng) tomat & mozzarella sallad med olivolja & färskbasilika. Till efterätt blir det LCHF frusen cheesecake. Jag kommer inte att äta av potatisgratängen. Men det förstog ni väll =) I kväll ska jag göra cheesecake. Efter som den ska vara i frysen i min 5 timmar. Men det är ju lite olika hur lång tid det tar & jag vill vara på den säkra sidan. Jag kommer att lägga ut recept på salladen & fläskfilen (om den blir bra förstås)



♥Beatrice♥

Kyckling lådea med smak av curry

Idag blev det en riktigt god kyckling rätt som jag bara måste dela med mig av.

½ grillad kycklin
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl créme frache
1 msk tomatpure'
broccoli
blomkål
ca 6 dl lagrad ost

1 tsk currt
cayennepeppar
oregano

Du behöver en liten ungnsfastform

Sätt ugnenn på 200 grader.
Lägg broccolie och blomkålen i botten, det ska inte vara överdrivet mycke.(Om du använde fryst tina den då annars så vätskar den så mycet). Vispa gädden hårt, lägg i creme frachen & vispa igen
Lägg i tomatpurén och kryddor (inte oergano) blanda om. Lägg i ost riven ost och blanda. Lägg kycklingköttet över broccolin och blomkålen. Bred röran över kycklingen och toppa med oregana. Grädda i ca 20 min.

Coleslaw

Jag mäter sällan till den här salladen. Men lika delar majonäs och crame frache resten tar jag på en höft. För det är inte så himla noga!

Strimmlad vitkål
Några riv av en morot (för utseendes skull )
Majonäs
Creme fraiche
Fransk senap
Citronsaft
Salt och peppar

Gör så här
Finstrimmla vitkålen. Dra några riv med moroten i rivhjärnet. Blanda majonäs, creme fraiche, fransk senap och gryddor. Blanda såsen med vitkålen och moroten. Låt gärna stå och dra innan servering



Loppis

Har presis suttit & njutit av min varma ägg mjölk med godda kryddor i. Idsag sks jag och sonen på loppis. Det är premiär ska bli kul & se om man hittar nått. Ska även & handal det är ju morsdag på söndsg så våra mammor med respektive ska komma på porsdag moddag. Och den middagen kommer självklart att gå i  LCHF anda.



♥Beatrice♥

Fibrex

Jag använder fibrex när jag backar





Fibrex är en kostfiber, gjord av betfiber. Fibrex är naturligt fri från gluten och är därför en självklar fiberkälla för glutenintoleranta! Dess höga, vattenhållande förmåga gör Fibrex till en utmärkt råvara i baknings- och matlagningssammanhang. Bröd får förlängd hållbarhet. Färsrätter blir saftigare och godare. Blanda Fibrex i din müsli och få ett högre kostfiberinnehåll.

 Här kan man läsa lite om den. Jag har köpt den på ica.




♥Beatrice♥

Sukrin

Detta är det enada sötnigsmedel jag använder.



Sukrin Melis passar till de anrättningar där du vill ha ett sötningsmedel som lättare löses upp, som dekoration, i ostkakor, smoothies, glasyrer, smörkräm, tryffel etc.. du kan även pudra kakor (enkelt med en tesil) som dekoration eller blanda med färska bär och du har en kallrörd sylt snabbt och enkelt (men blanda bara den mängden du tänker förbruka, Sukrin har ingen konserverande effekt som vanligt socker har).

Även dena vara kan köpas här


♥Beatrice♥

Bakepro


Bakepro är ett matlagningsprotein som är speciellt framtaget för användning vid bakning och annan matlagning. Som matlagningsprotein tål Bakepro temperaturer på upp till 200 grader innan protein förstörs. Det betyder att du tryggt kan använda Bakepro i den mesta matlagning utan att riskera att något av det värdefulla proteinet förstörs.




Med Bakepro kan du enkelt proteinberika traditionellt kolhydratsrika livsmedel som bröd, pannkakor, muffins, potatismos och andra rätter där mjöl ingår.Proteinet i Bakepro kommer från högkvalitativt vassleprotein som är naturligt rikt på de muskelbyggande och anti-katabola grenade aminosyrorna, leucin, isoleucin och valin. Bakepro passar också utmärkt som proteindrink för dig som gillar ett protein med neutral smak. Därimot har bakepro kolhydrats inehål på hel 6 g (laktos) per 100g


Även denna kan beställas här men fins att beställas på andra platser.



♥Beatrice♥

Mandelmjöl


Ett mycket finmalt mandelmjöl utan skal, absorberar vätskan väl vid bakning trots den höga fetthalten på hela 54,5g/100g. Mjölet är idealiskt för lågkolhydratskost då det endast innehåller 4,8g kolhydrater/100g. Ekologiskt odlat.

Mandelmjöl kan användas i exempelvis pannkakssmet, våffelsmet, nötbröd eller som panering.

Mandelmjölet fin att beställa här.

Tips! Jag har även ett recept oå mandelmjöl som jag gör själv som jag ska lägga upp vid ett senare tillfälle.




♥Beatrice♥

Fiberhusk

Många blir förvånade av hur bra fiberhusk binderihop degen eller dyrligt.


FiberHusk innehåller 100 % pulveriserat psylliumfröskal. Det har visat sig att de gelébildande fibrerna i psyllium till stor del har samma egenskaper som gluten i samband med bakning.


Tack vare sitt rika innehåll av kostfiber (85%) har fiberHusk förmågan att suga upp vätska och svälla. Det ger en geléartad konsistens som binder samman degen.



♥Beatrice♥

fredag 28 maj 2010

Avrundnig

Nu blir det en kopp varm äggmjölk med nån härlig smaksättnig. Och efter det så blir det sängen så man orkar med morgondagen. Min 1 åriga son brukar inte såva så värst länge i alla fal!

Ha det fint




♥Beatrice♥

Aioli

ca 6-8 portioner

Ingredienser
2 äggulor
1msk vinäger
1 tsk dijonsenap
1 dl olivolja
2 dl rapsolja
1 vitlöksklyfta
salt
nymald svartpeppar

Gör så här

OBS!! Alla ingredienser ska vara rumstempererade så att inte majonnäsen skär sig.

Vispa i hop äggulorna, pressad vitlök,vinäger och senap hastigt i en bunke. Tillsätt rapsolja droppvis under kraftig vispnig (elvisp går bra) Börja med yterst försiktigt stråle men öka på efter hand som majonäsen blir tjokare. Fortsätt med att hällai olivoljan under fortsatt vispnig i en fin stråle. Smaka av med salt och nymald svartpeppar


Tips!Blir aiolin för tjock, tillsätt 0.5-1 msk vatten.


Tips!Om såsen skär sig läggs ny äggula i en annan skål och den skurna massan tillsätts matskedsvis.

Majonäs

ca 6-8 portioner

Ingredienser

2 äggulor
1msk vinäger
1 tsk dijonsenap
1 dl olivolja
2 dl rapsolja
salt
nymald svartpeppar

Gör så här

OBS!! Alla ingredienser ska vara rumstempererade så att inte majonnäsen skär sig.

Vispa i hop äggulorna, vinäger och senap hastigt i en bunke. Tillsätt rapsolja droppvis under kraftig vispnig (elvisp går bra). Börja med yterst försiktigt stråle men öka på efter hand som majonäsen blir tjokare. Fortsätt med att hällai olivoljan under fortsatt vispnig i en fin stråle. Smaka av med salt och nymald svartpeppar


Tips!Blir majonnäsen för tjock, tillsätt 0.5-1 msk vatten.


Tips!Om såsen skär sig läggs ny äggula i en annan skål och den skurna massan tillsätts matskedsvis.

Fakir

Uteslut mejeriprodukter, grönsaker och allt annat som innehåller någon form av kolhydrater. Ät enbart kött, fisk, ägg, smör, kokosfett och vad du nu kan komma på som enbart består av fett och protein.


Vanligast är dock att överviktiga går ner i vikt på en "normal" LCHF-kost där mejeriprodukter och grönsaker ingår.Om du har svårt att gå ned i vikt, trots att du följer en strikt lågkolhydratkost. Om du provar att kör fakir så brukar de ta fart och du börjar gå ned i vikt.


Namnet fakir kommer från betydelsen fattig, eller snarare askes -- du ger upp mycket av vad som finns att äta och lever tämligen spartanskt. Det kan för vissa vara ett bra sätt att upptäcka vad de kan äta och sedan gradvis lägga till mer.

Vad är LCHF??

Vad är LCHF?
LCHF är low carb high fat, att minimera intaget av kolhydrater och istället få energin från fett! Konkret betyder det oftast att man utesluter socker, mjöl, gryn, osv. och väljer feta alternativ - som riktigt smör och den fetaste grädden, creme fraich & majonäs. För många innebär LCHF också att välja riktiga råvaror framför halvfabrikat och tillsatser.

Hur fungerar LCHF?
Ja det blir alltid massa abstrakt snack om kroppen och teori och ensidig kost och farligt kolesterol och andra saker. LCHF handlar om att stabilisera blodsockernivån och det tycker jag känns vettigt. Man kan säga mycket om saken, jag säger bara: jag känner ju att det fungerar! Det fins dom som är mycet bättre än mig på att förklara. Så jag lämnar det till dom.

Vad ger LCHF för effekt?
Ja som ni kanske känner till så är det en metod för viktminskning som övergår till en livstil. Skillnaden mot andra dieter är att man inte behöver gå och vara hungrig. Man slippe även ett svajande blodsoker där med har du ett jämnare humör.Men det allra bästa tycker jag är att jag kan kontrollera mina matvanor på ett helt annat sätt! Som ett resultat av att blodsockret stabiliseras. Jag  får liksom inget sötsug längre. Jag tycker inte ens om det mesta som typ godis eller drycker eftersom jag vant mig av vid sockersmaken. På det sättet väldigt praktiskt, för även om jag skulle hatat mig själv för det här påståendet för ett år sen så: vem blir egentligen lyckligare av socker?


Så om jag vill börja?
Det finns massor av tips på internet om hur man kommer igång med LCHF. Här är till exempel LCHF-förespråkaren nr 1 Doktor Dahlqvists, en anna är Andreas Enfeldt Här är deras bloggar Doktor Dahlqvist blogg, Kostdoktorn-Ät dig till en bättre hälsa


Jag blir lite trött av "du får äta" och "avstå från"-listorna, men det är ändå bra att läsa som grund. Titta på näringsinnehållet på det du köper i mataffären och prova, tänk efter. Jag drar en gräns vid högst 5g kolhydrater per 100 gram.

Det som är fint med LCHF tycker jag är att man ändå är ganska fri att prova sig fram själv. Visst, man ska undvika ganska mycket, typ: socker, mjöl, gryn, sånna självklara saker som finns i all vanlig mat. Men egentligen är det ingen som säger: ät så, ät inte så, för mig handlar det mer om att själv bli medveten om hur kroppen reagerar på maten jag äter. För det gör skillnad!

Oopsies

150 grader ca 30 min

Ingredienser:
3 ägg
90 gr philadelphiaost

Gör så här:
1.Separera äggvitan och gulan. Vispa vitan hårt med en nypa salt för bättre resultat.
2.Blanda gulan med philadelphiaosten. Vänd försiktigt ner och blanda med vitan.
3.Klicka ut 6 stk plättar på bakplåtspapper. In i ugnen ca 30 min på 150 g. Låt svalna. Går bra att frysa.

Receptet är ett grundrecept som med fördel kan smaksättas efter önskan. brödkryddor, ost mm. Går bra att rosta.

Fett: 36 g Protein: 24 g Kolhydrater: 3 g

Fläskfile'gryta med smak av röd curry

Den här grytan är super god och dessutom är det bara 3 kolhydrater per portion

4 portion

700g fläskfile'
3 msk smör
1 dl vispgrädde
½ dl créme fraiche
100g paprika
50g lök
50g fetaost
röd curry
gurkmejan
salt peppar

Gör så här:
Skär köttet i ganska stora bitar. Bryn på bägge sidor. Lägg i lök paprika kryddor stek samman.
När grönsakerna är mjuka så häller du på grädde och creme fraiche och smular fettaosten. Lägg på locket och låt grytan stå och småputtra en stund.

En God röra

1 burk soltorkade tomater i olja
1dl solroskärnor
½ parmesanaost (Liten)
3 vitlöksklyftor
basilika
1 tsk sambaloek
1 liten lök

Gör så här: Mixa alt tils du får en röra låt även en del av oljan fårn tomaterna gå med.


Tips! Gott till tapas taco m.m

Äggmjölk Guds gåva till mänskligheten??

Provade ägg mjölk i går inte helt fel måste jag säga. Hade inga större förväntningar. Eller rättare sagt jag var skarpt kritiskt mot den. Jag är helt galen i den!. Den kommer att få ta gräddens plats i mitt kaffe. Tror den kan vara ett bra kvällsmål och även frukost med nå goda kryddor i men i kaffet får den nog vara naturell =). Och vad jag har läst så håller den ju ganska länge också inte helt fel de med!

Jag gjorde en ny laddning i dag på hela 1 Liter =). Så den räcker nån dag i alla fall =P
Så jag tror det blir ett glas i kväll undra vad man ska ta för smak sättning i dag??

Tidnigen Hälsa.

Igår var jag och lilleman på afären och handlade lite gran. Även denna tidnig slank ner i min korg. Jag var lite nyfiken på hur dom vinklade lågkolhydratkosten denna gång? Jag blev riktigt förvånad. Det var en bra historia som man blev peppad av! Man blir ju som glad när dom vinklar det på ett bra sätt. För det är inte alt för offra det händer!

Tänig på LCHF??

Många hävdar bestämt att man inte kan träna när man äter lite kolhydrater. Det har man hört et antal gånger. Men i februari så tog Björn Ferry Os guld på en sån kost. Vad var det dom sa att man inte kunde träna på denna kost??

Läs här så förstår du vad jag pratar om!

Äggmjölk

Ingredienser:
2 ägg
25-50g smör
1,5-3 dl kokande vatten


Olika smaksättningar:
Kakao
Kanel
Vanilj
Kardemumma
Riven kokos
Saffran
Mynta
Citronmeliss
Grädde
Kaffe
Bär

Gör så här
Smält smöret, lägg i äggen och det smälta smöret i stavmixerskålen och mixa.
Häll på kokande vatten och ev smaksättnig (ha den naturre om du har den i kaffet) mixa ihop några sekunder.

Denna går att använda både kall och varm.

För att värma äggmjölken igen så värm den långsamt på spisen medan du vispar med handvisp eller gaffel.
Det går lika bara att värma den i micron!

(Likaså kan det vara bra att skaka eller vispa om äggmjölken när den stått ett tag, i kylen t ex, innan man ska dricka den. Eftersom fettet i äggmjölken "separerar" sig medan den står oanvänd men när man skakat/vispat om i den blir den fin igen.)

Går bra att ha i kaffet också.

Tips! Hur minde vatten hur mer grädd lik blir den.
Tips! Den  håller ca 5 dar i kylen i flaska med lock.

All äggmjölk inehåller följande

Proteiner:12,g Kolhydrater:0,20g Fett: 50,g

Då var det mästa fixat!

Ni som har följt mig ett tag se förmodligen att jag har ändrat lite här i blogggen. Tagit bort en del onytiga resept & så. Om ni skulle vilja ha nåt av dessa så är det bara att fråga så kan ni få dom. Men jag kommer nu mera bara lägga upp LCHF mat.

Jo jag vet att jag har kvar några resept under fliken Gi men jag tycker om dom & vill då dela med mig av dom!



♥Beatrice♥

Information

Hej bloggen håller på att upptateras & medan det pågår så kommer inga nya rätter att läggas ut! Men det kommer att vara klart inom kort!

tisdag 25 maj 2010

Renskav

Denna rätt var mycket uppskatad av min far. Han är väldigt svår att imponera. Han vet ALTID bäst när det gäller mat! Men med denna rätt gick han bet!

4 portioner

2 paket ren skav
1 gul lök
1 paprika
2 tomater
2 dl vispgrädde 
ev ca 1 dl créme fraiche
dijon-senap
salt
peppar
paprikapulver
rosmarin
Riktigt smör

Gör så här:

Skär löken tunt. Strimla paprikan. Lägg tomaterna i kokande vatte. Dra av skinet från tomaterna & dela i mindre bitar. Smält smöret i en stekpanna bryn lök & paprika lätt.

Lägg i en skål. Smält smör på nytt & lägg i renskaven & bryn den. Lägg i de brynda grönsakerna & tomaterna rör om häll på grädde & krydda.

Låt stå & små puttra ett tag. Den blir bäst om den får gorra till sig några timmar 1-2 (då med avstängd spis)

Servera coleslaw till men dom som inte kör lchf brukar äta potatismos gjort på grädde & smör till.


Maklig måltid!

måndag 24 maj 2010

Fläsk Pannkaka

ca 6 portioner

3 paket bacon
8 ägg
2-3 dl vispgrädde
50- 100g smör
250g keso
200g fet mild ost


Gör så här: Värm ugnen till 230 grader. Fin strimmla baconen & fördela i en långpanna, med smör i minder bitar. Stek i ungden tills du tycker den är klar.

Vispa under tiden upp ägg och grädde och rör ned keson. Över vispa inte! Det ska bara blanda sig hyggligt. Häll i keson i ägg/grädd blandnigen. Lägg 150g ost över baconen Häll över bladnigen. Avsluta med restrerande ost Grädda tills pannkakan fåt en bubblig och gylenbrunbrun färg.

Beroende på hur strikt LCHF du kör så servera lättsockrad lingonsylt och smör och ett glas kall mjölk! Den är absolut lika god kall som varm!



Lycka till!!

Fyld kykling

4 kyklingfileér
½ bakonpaket skuret i fina bitar
½ mozzarella boll
4 soltorkade tomater
Pesto
Stek snöre

Gör så här: skär ett snitt i varje kyckling det ska bli som en ficka. Stek baconen, smulla sönder mozzarellan, & strimmla tomaterna. Blanda alt sammans. Fördela i kycklingen. Linda steksnöret runt kycklingen så röran hålls på plats. Stek snapt i stekpanna. Den ska bara på en stekyta. Lägg i en ungnsfast form och stek i ugnen i ca 25 min 1 250 grader fast lägdn beror ju på stoleken på kyklingen förstås!

Vi åt bearnessås till. En mycket uppskatad rätt

Köttförsbiffar Med gräddsås

ca 7 stora biffar

500g fläskfärs 20% fett
5 ägg gulor
ca 3 dl vispgrädde
150-200g feta ost
ca 10 st gröna oliver
3-6 Soltorkade tomater i olja
gov mald svartpeppar
paprika pulver
Smör att steka i

Gör så här: Blanda färsen med ägg gulorna & en skvätt grädde. Mlanda ned oliver, tomat & feta blanda om. Häl på resten av grädden. Krydda efter mak. Jag använder inget salt efter som fetaosten & oliverna har så mycket selta i sig. Grädde är ett unefärligt mått tycker du att det blev för tort häller du bara på mer. Steck biffarna i en steck panna med riktigt smör. Jag gör ganska stora.

Grädd sås

Gå i med rädde när du har stekt dina biffar klar & du har den perfekta såsen & du behöver inte ens krydda!

Feta krämen är mycet god till om man vill ha en kall sås.

Mycket uppskattade biffar min svärfar tyckte mycket om dom & han är lite svårflörtad.

Lycka till!