torsdag 21 april 2011

Sockerärtsallad

1 packet sockerärter (150g)
2 Avokado
Gurka
2-4 Tomater beroende på stoleken

Skölj sockerärtorna,tomaterna och gurkan. Skär i stora bitar. Dela och kärna ur avokadon och ta bort skalet och skär i stora bitar. Lägg allt i en skål klart!

Fetaost sallad

Fetaost
Rödlök
Soltorkade tomater

Skär feta osten i stora tärnigar. Skär rödlöken i fina ringar, och lägg tomaterna på hushåls papper för att få bort överflödig olja. Skär i strimlor. Blanda samman alt. Gott till grillat

Gräddiga köttbullar

Dom här köttbullarna jorde jag på morgonen. Jag använde 1 äggula och 0,4 dl grädde per hg köttfärs.

Nötfärs 15%
äggulor
grädde
(salt) om man har lätt för att lägga på sig vatten så hoppa över saltet.
svartpeppar
papprikapulver
lökpulver
vitlökspulver
smör att steka i

Lägg kötfärsen i en bunke. Lägg i ägulorna blanda om. Tillsät grädde lite i taget. Krydda och låt dra i ca 1 timme, stek i smör. När du stekt kött bullarna klart, lägg dit en klik smör och följ upp med grädde och lite vatten, lite vit vin fick också följa med. Låt koka till en god sås, som serveras till köttbullarna. Jag tycker inte att man behöver krydda extre eftersom det fins så mycket kvar i pannan efter att ha stekt köttbullarna.

onsdag 20 april 2011

Påsken närmarsig

Nu när påsken står in för dörren så ska man tydligen äta oerhörda mängder ägg. Fas för mig är det då ingen skilnad. Jag kommer att äta den mängd ägg jag brukar. Och jag antar att det är så för dom flesta lchf:are
Jag läste i vår lokala dagstidnig att i sverige så äter vi 200 ägg per persion och år. Men jag tror då faktist att jag äter mer än så på ett år. Gör inte ni det? Jag lärde mig i dag hur man fastställer hur gammalt ägget är i dag. För om det sjunker till botten så är det färskt, om det reser sig med den spetsiga sidan ned är ägget 3 veckor gammalt, om ägget flyter upp till ytan är det ruttet! Om man inte vet om ägget är kokat eller rått så fins det ett bra sätt att ta reda på det. Snurra ägget snurrar ägget långsamt och ojämt är det rått, Snurrar det därimot fort och jämt så är det kokt.








Glad påsk på er!

måndag 11 april 2011

Jess

Jag har haft ett problem. Den stekpanna jag hadde var så sliten att jag var tvungen att ha fett i pannan till och med när jag stekte bacon!!? Och det har jag aldrig varit med om. Men så i går hittade jag äntligen en stekpanna som funkade på våran spis (indektions häll) Så i morse var det en fröjd att göra omellet!

Jag köpte ju den här boken i fredags. Och det är jätte bra. Den är skriven på ett förståligt sätt. Dessutom så har jag grymt svårt att släppa den =) Så jag bara läser och läser.

fredag 8 april 2011

Mycke rolig läsnig!

Idag for jag in till stan för att köpa smaksatt kaffe. Jag kom hem med smaksatt kaffe och 2 böker. En är Kostdoktorn Adreas Eenfeldt bok-Matrevolutionen och den andra är Dr Sofie Hexerg-Nytt liv med riktig mat fisk med lchf. Anlednigen till att jag köpte dom är att jag ska få så mycke fackta så jag kan argementera mot alla som påstår att jag äter fel. För jag vet att jag inte äter fel. För det känner jag, jag är aldrig uplåst i magen. Visserligen så är det lite svårt att känna alla posetiva efekter nu när jag är gravid. Men snart är det över och alt åter går till det "normala" om man nu kan kalla det normalt med 1 barn på 2 år och en nyfödd?? Hur som hels. Så fick jag en posetiv överasknig när jag öppnade brevlådan. Då hadde min lchf tidnig komit =) så nu har jag mycet att läsa =)  

 

Medeltidsbröd

8 st
1 ägg
2 dl vatten
1 dl vispgrädde
½ tsk salt
1 dl solroskärnor
1 dl krossade linfrön
1 dl råg flingor
1 dl kokosflingor
2 tsk bakpulver
1,5 dl mandelmjöl
1 dl bake pro

Blanda ordentligt. Degen ska vara rätt kladdig. Fördela i 8 högar. Platta ut var och en till 1,5 cm tjock brödkaka. Grädda i 225 grader i ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk. Ca 5 gram kolhydrater/bit

onsdag 6 april 2011

Och så fortsätter det...

Graviditeten går sakta men säkert framåt. Maten funkar bra vissa dagar och mindre bra andra dagar. För jag får bara mindre och mindre orka att stå vid spisen och göra bra mat. På grund av foglosnig, och almän trötthet. Men jag gör mitt bästa. Fogglosnigen har inte blivigt värre men den gör för det ont! Vikt hitils + 9,7 förra graviditeten hadde jag gått upp 17,2. Så jag är rätt nöjd faktist. Hoppas bara att det inte travar i väg. Jag nämnde tidigare att jag fick en blodsocker mätare. Som jag mäter mitt blodsocker vissa dagar. Det går bra. Det enda som är förändrat där är att fastevärdet är lite högre än vad det borde. Men i övrigt så är blodsokret bra. På grund av kosten?? Förmodligen.

Vecka 29 (28+3)

måndag 4 april 2011

Vecka 14

Fungerade bra med vecko planering. Så jag hoppas det fortsätter på samman sätt =)

Måndag: Fisk gryta med blomkåls mos 
Tisdag: Renskav med blomkåls mos
Onsdag: Biffstriganoff med blomkåls mos
Torsdag: Fläskfilegryta
Fredag -
Lördag -
Söndag -

Vad vi ska äta på helgen brukar vi för det mästa bestämman på torsdag.